cloud a zánik firmy


 

nie je to počítač, antibiotiká, ani jadrová energia, určite nie auto a žiaľ ani jazz. Najväčší vynález 20. storočia je firma. Asi je zvláštne nazvať firmu či manažment vynálezom, ale je to práve schopnosť koordinovať úsilie veľa ľudí, čo nám prinieslo všetky tie spomínané vecičky (áno, aj jazz) a spolu s nimi storočie prosperity a zábavy. Ale množia sa dôkazy o tom, že to celé (riadenie firmy) prestáva v dnešnej dobe fungovať. Dokonca sa zdá, že firma ani manažér v klasickom ponímaní jednoducho neprežijú. Prečo? Lebo cloud.

idea, že firma ani manažéri nemajú budúcnosť nie je pôvodná, ani nová. Ak si founder či manažér a ešte si nepočul o tom, že končíš, vyhraď si 10 minút na článok zástupcu šéfredaktora Wall Street Journal s nekompromisným názvom “The end of management“, alebo toto úderné video od profesora z London Business School. Obe sú už zhruba 6 rokov staré a vtedy asi pôsobili prevratne či kontroverzne, ale aj za ten čas sa všetko tak zmenilo a uponáhľalo, že dnes už azda niet pochýb:

  1. exponenciálne tempo zmien si vyžaduje agilitu, ktorú klasická korporácia nedokáže
  2. firmy sú byrokratické inštitúcie, ktoré majú rezistenciu voči zmene priam zakódovanú
  3. manažéri sa v tom celom stávajú zbytoční middle-mani. Inovácie obvykle prichádzajú z úplne iných vrstiev firmy a zväčša ako výsledok kolaborácie viacerých ľudí

tak. Ja teraz už len trochu podiskutujem o tom, čo s tým všetkým podľa mňa má cloud, prípadne blockchain a ako by to raz práve vďaka nim mohlo vyzerať inak. Použijem príklad z organizácie, kde pracujem.

kto sa teší, že idem ohovárať Telekom, kde robím v tíme okolo cloudových služieb, tak sorry, budem hovoriť o komunitnej cyklodielni v bratislave, kde pomáham opravovať bicykle. Firma budúcnosti totiž bude fungovať viac ako verejno-prospešná dielňa a menej ako Telekom, nič v zlom.

ale po poriadku.

začnem definíciou firmy z roku 1937 z pera britského ekonóma Ronalda Coasa, nositeľa Nobelovej ceny. Aby sa niečo vyrobilo, nemusí byť na to firma. Feudáli v stredoveku zvládli postaviť hrad tak, že si na voľnom trhu objednali všetky potrebné remeslá, nemali vlastných manažérov ani zamestnancov. Vo svojom článku “The nature of the firm” Ronald Coase tvrdí, že firma vzniká preto, lebo predsalen zháňanie a správa externých dodávateľov má oproti vlastným zamestnancom tri typy nákladov:

  1. hľadanie (správnych ľudí, informácií, materiálov, zdrojov)
  2. kontrahovanie (dojednanie a dodržanie podmienok, ceny, či mlčanlivosti)
  3. koordinácia (aby každý vedel čo má kedy robiť)

Coase tvrdí, že založiť firmu a mať zamestnancov sa preto oplatí, ale len do okamihu, kým súvisiace režijné (overhead) náklady nie su vyššie ako horeuvedené costy.

už viete kam mierim, lebo počítače a Internet obstarávacie náklady výrazne znižujú a už to zažívame – outsourcing je reálny fenomén a firmy sa naozaj scvrkávajú. Ak do toho zakomponujeme cloud, začína to naberať grády.

cloud už teraz zvláda veľa backoffice IT služieb ako sú kancelárske nástroje, účtovníctvo, logistiku či personalistiku oveľa lepšie, bezpečnejšie a rýchlejšie ako ktokoľvek vo vnútri firmy. Aj vyhľadanie či obstaranie ne-IT dodávateľov je vďaka Internetu oveľa rýchlejšie a jednoduchšie. A to je ešte nič, lebo teraz do toho ešte primiešame blockchain.

to je tá technológia, ktorú priniesol BitCoin, je to vlastne distribuovaná databáza, ktorá vďaka zložitej matematike a šifrovaniu umožňuje dokonale hodnoverne ukladať informácie. Ako som písal vo svojom nedávnom blogu, je to technológia “dôvery a pravdy“, lebo absolútne zaručí integritu, pravdivosť a transparentnosť informácií, vzťahov, záznamov, či zmlúv. Múdre hlavy vravia, že blockchain zmení svet viac ako Internet, i keď – ešte nevieme presne ako. Aj tak – skúsme sa zamyslieť, čo spraví blockchain tým trom transakčným oblastiam, ktorými Coase obhajuje existenciu firmy:

  1. hľadanie je v dobe blockchain cloudu iná pesnička, zabudnite na Google. Identita je 100% overiteľná, reputácia nepriestrelne uložená. Nehľadáte na webe, ale v blockchain distribuovanej databáze, kde je všetko pravda. Kto komu predal tento patent? Za akú cenu? Aký certifikát má tento programátor? Koľko Java projektov odovzdal tento dodávateľ? Akú úspešnosť má tento chirurg pri tomto type zákroku a koľko krát už ho robil? Výsledky vyhľadávania nebudú ako dnes: reklamné informácie, prifarbené životopisy, či iné neoverené tvrdenia zoradené algoritmami komerčnej vyhľadávacej firmy či na základe platenej reklamy. Výsledkom hľadania budú hodnoverné transakcie, overené fakty o jednotlivcoch či organizáciách, zoradené podľa reputácie. Pri vyhľadávaní sa bude dať cestovať v čase, lebo kým Internet zabúda, blockchain si pamätá dokonale a naveky.
  2. kontrahovanie je oblasť, ktorú blockchain môže zmeniť najzásadnejšie, keďže umožní zdigitalizovať zmluvy (a právnikov) na – softvér. Elektronické dohody, smart kontrakty, pevne previažu platenie s plnením a umožnia účelové uvoľnenie prostriedkov. Softvérové zmluvy budú môcť obsahovať rôznu logiku a porušenie zmluvy sa vyrieši v milisekundách. Dohody budú môcť zahrnúť viacero strán v rôznych logických kombináciách vďaka technológii multisignature. Utópia? Technológia už je, pozrite si Ethereum.
  3. koordináciu manažmentom do veľkej miery nahradí internet či cloud a už sa tak deje. Bez manažérov a hierarchie vznikli také obrovské diela ako sú Linux či Wikipedia. Dá sa argumentovať, že riadenie dodávateľov je už teraz výrazne racionálnejšie, ako riadenie zamestnancov, kde zasahujú osobné, kultúrne, či “firemno-politické” aspekty. Hierarchia je to, čo má zabezpečiť kontrolu, transparentnosť, dôslednosť. Ale to všetko zvládne aj blockchain bez hierarchie.

firmy sa budú čoraz viac sústreďovať na svoj “core-biznis”, to počúvame dookola, len čo to presne je? Kritérium by mala byť tvorba unikátnej pridanej hodnoty. Vo firme treba mať odlišovák, nevyhnutný pre udržanie konkurencieschopnosti a už nič viac. Všetko ostatné sa bude dať efektívne, transparentne a bezpečne objednať na trhu bez zbytočných transakčných nákladov a opletačiek. Takže nie účtovničkám, správcom serverov, či manažérom a áno big-data analytikom, produktovým manažérom, či programátorom zákazníckych portálov.

dôležitý rozhodovací prvok pri outsourcingu je dôvera. Niekto možno chce mať vlastnú mzdovú účtovníčku len preto, aby mu neunikli informácie o mzdách. V praxi vidím, že reálne najväčšia brzda rozmachu IT cloudu je práve nedostatok dôvery, tu je o tom štúdia. Toto všetko blockchain zmení, lebo dôvera je jeho druhé meno.

teraz tá sľúbená exkurzia do komunitnej cyklodnielne. Manažment nie je potrebný, koordináciu zabezpečujú rôzne kolaboračné cloudové nástroje. Rozhodnutia sú spoločné, ale nikdy sa dlho neotáľa – voting aplikácia má timeout. Hierarchia nie je, ale neznamená to, že sú všetci rovnakí, niektorí majú výrazne vyššiu reputáciu vďaka lepšie odvedenej práci a vyššiemu nasadeniu. Keď treba niečo spraviť, cloudovým nástrojom sa nájde vhodný človek. S ním sa dohodne rozsah, čas a motivácia. Motiváciou k práci býva obvykle – samotná práca, podľa princípov aktokracie – sprav si ako vieš, máš dôveru aj voľnosť. Obe dávajú ľuďom pocit zodpovednosti a paradoxne vedú k lepšej kvalite a nasadeniu, ako pod dozorom šéfa. Vo výsledku je fungovanie cyklodielne úžasne agilné, flexibilné a efektívne. Keď treba, stačí naťukať do toolov a hneď sa zjaví aj pol tucta pracantov a keď netreba, hneď sa vytratia (po firemnej grilovačke).

je mi jasné, že takýmto spôsobom asi nepôjde dostavať 3 a 4 blok Mochoviec a partička decentralizovaných nadšencov napichaných na smartfóny tiež nezoperuje na Kramároch pacienta. Ale zároveň si myslím, že prvky agility a flexibility budú absolútne nevyhnutné na prežitie a väčšina firiem sa zoštíhli. Výsledok si predstavujem ako kombináciu stredovekých cechov, zlučujúcich skupinku odborníkov k jednej téme a online hru Warcraft, kde si vo virtuálnej mene dojednávate rôzne diela. Medzi prvé postihnuté oblasti budú patriť marketingové agentúry, či softvérhousy, rozdrobia sa na menšie funkčné celky s jednou core-schopnosťou. Ja som si v Telekome už takto pár krát objednal marketingových remeselníkov na jaspravim.sk, táto platforma má budúcnosť. Dostal som rozumnú kvalitu za smiešnu cenu, ale najúžasnejšia bola agilita – copywriter mi prepísal český text do jednej hodiny od okamihu kedy ma vôbec napadlo, že to potrebujem.

kým je všetko vo hviezdach, príďte sa zatiaľ pozrieť do tej našej dielne a s bicyklom si rovno prineste aj pracovné oblečenie. Po príchode dostanete zdarma náradie a pri odchode v lepšom prípade náhľad do firmy budúcnosti, v horšom prípade aspoň solvinu.