príbeh zakázanej lásky..


 
..alebo ako zasnúbiť startup s korporáciou

startupy inovujú a menia náš spôsob podnikania aj myslenia, ale väčšina z nich neprežije ani úvodný rozbeh a všetky tie slovenské startupy dokopy zarobia menej, ako jediná zabehnutá korporácia. veľké organizácie zažívajú éru neustálej zmeny trhových podmienok, čelia novej konkurencii v podobe online služieb a tak sa zúfalo potrebujú naučiť agilne meniť. nájsť prienik oboch svetov je úloha vysnená, ale – aspoň na prvý pohľad – nereálna. skúsim sa jej aj tak chopiť, môžem mať výhodu, že som mal príležitosť zažiť oba odcudzené tábory. gartner tvrdí, že sa nedá skombinovať tradičný prístup s agilným, takže ľahké to nebude.

svet 1

korporácie vedia byť veľké stroje na peniaze, ale veľa úsilia ide na vnútornú statiku – aby celý kolos vôbec stál. kreativita je žiadaná len na špici firmy a v dolných štruktúrach je dôležitejšie, aby sa dodržiavali procesy, než aby každý detail dával zmysel. preto má bežný zamestnanec v korporácii úzky pohľad na svet: nízku, jednoúčelovú zodpovednosť a malé rozhodovacie schopnosti. len tak sa však dá udržať v chode ozaj veľký organizmus.

odmenou zamestnancom za stratu kritického myslenia je možnosť profesnej špecializácie, stabilná výplata a benefity, školenia, možnosť kariérneho postupu a následný posun do príjemných sfér moderného konzumu. homogénnosť korporácie ubíja diverzitu, ale je dôležitá pre kolektívneho ducha, ktorého veľké teleso nevyhnutne potrebuje a na radového pracovníka pôsobí ako teplá deka – dáva mu hrejivý pocit príslušnosti a stability. usporiadané procesy myslia na detaily a opierajú sa o rokmi nazbierané skúsenosti. overené postupné prístupy si vyžadujú čas, ale spoľahlivo vychytajú chyby.

svet 2

práca v startupe je tvorivá a zodpovedná a dostanete zdarma bio-ovocie z farmárskej debničky a etiópsku kávu. kultúra startupov podporuje diverzitu a tá živí nápaditosť. nasadenie ľudí býva v porovnaní s korporáciu fenomenálne, i keď občas sa zapotíte celý víkend zbytočne, váš dvadsať-čosi ročný founder bez praxe sa totiž učí na vlastných chybách. to je však v poriadku, lebo len tak naozaj prídete veciam na chlp.

všade srší nefalšovaná pozitívna energia, podporovaná pravidelnými firemnými grilovačkami. pocit rodiny ale býva spravidla ilúziou, lebo startup bez mihnutia oka nahradí každého unaveného a podvýživeného jednotlivca po roku-dvoch niekým mladším a agilnejším.

atmosféra, že “meníte svet” pôsobí zvonka sektársky, ale každý tvorivý pokus vám naozaj dáva nové super-schopnosti. väčšina nápadov síce zlyhá, ale startupy majú obdivuhodnú schopnosť otriasť sa a skúšať dookola ďalej. potom buď (vo väčšine prípadov) dojdú peniaze a trpezlivosť, alebo (občas) to naozaj vyjde!

dva svety v informatike

rovnako polarizované je to, zdá sa, aj vo svete IT. gartner tento stav minulý rok nazval nálepkou “bimodal IT” a tvrdí, že musia firmy zaviesť dva oddelené typy IT prístupu, citujem:

  • mód 1 sa zameriava na stabilitu a je o tradičnom sekvenčnom prístupe, s dôrazom na bezpečnosť a presnosť
  • mód 2 je o agilite, objavovaní nového, nelinearite a kladie dôraz na rýchlosť zmeny

na vlastnej skúsenosti vidím, že je ťažké, aby boli tieto dva svety naraz budované bok po boku. veľmi rýchlo príde medzi nimi ku konfliktom “vy versus my“. koncept “bimodal” sa mi nepozdáva už aj preto, že som zažil príliš veľa výnimiek. ak sa niečo robí tradične a bezpečne, neznamená to, že to bude dobré, či stabilné. až príliš veľa IT projektov v korporáciách sa robí pomaly a zle zároveň, takže tu máme minimálne mód 3. ale aby sme nehundrali nad nepodarkami, poďme spolu radšej vymyslieť mód 4, v ktorom sú IT projekty rýchle a poriadne!

na úvod dobrá správa – v tomto myslení zďaleka nie sme sami. našiel som až príliš veľa článkov a názorov, čo koncept bimodal IT spochybňujú. mňa už tiež unavuje počúvať v tej mojej korporácii, že keď chcem niečo rýchlo, nemôže to byť poriadne.

môže!

vážená korporácia, milý startup, ctené publikum. na to, aby ste spolu mohli predstúpiť pred oltár musí každý z vás spraviť krôčik k tomu druhému.

korporátni manažéri:

  • vytvorte krosfunkčné tímy, ktoré skoncentrujú čo najviac schopností do jednej skupiny ľudí, pracujúcich okolo jedného produktu, služby alebo oblasti. dajte dokopy ľudí z vývoja, prevádzky, produktového marketingu, či supportu. ale nech ich je len toľko, koľko nakŕmia 2 pizze. posaďte ich spolu, kúpte ovocie, etiópsku kávu a tuli-vaky a do roka vznikne ucelená efektívna skupina s jednotnými prioritami, zladenou kultúrou a agilnou schopnosťou chrliť nové a nové verzie. ich originálne nápady vám prinesú tak žiadané unikátne konkurenčné vlastnosti!
  • používajte cloudové nástroje na kolaboráciu a firemnú socializáciu ako trello, slack, či office 365. nie, nepýtajte si povolenie od vášho IT či security, nedajú vám ho, lebo sa budú cítiť ohrození. volá sa to shadow_IT a robia to všetci. gartner odhaduje, že tretinu IT spendingu tento rok spravia biznis užívatelia ako vy a veľa z nich sa radšej nebude pýtať IT, aby potom mohli tvrdiť, že len nevedeli.
  • nebojte sa zamestnať kreatívnych ľudí zo startupov, padnú na zadok z tej výplaty, ale musíte im dať trochu voľnosť a neodplašiť ich korporátnym maglajzom. spravia vám trikrát toľko roboty ako vaši starí harcovníci, len im občas zorganizujte grilovačku a dovoľte im chodiť cez obed na jógu. poblázniť mladých ľudí je tak ľahké.
  • využite novo-získanú agilitu a pri vývoji produktov a služieb najprv spravte minimalistickú verziu, ktorú otestujte a potom dookola reiterujte a až keď je to fasa, plne integrujte do všetkých procesov. tak to robia startupy a potom sa im nestane, že dlho vyvíjajú veľkolepý produkt, ktorý sa nakoniec neosvedčí.
  • v piatok si oblečte koženú bundu, čo ste nosili na výške a naposledy ste ju tajne vytiahli na koncert depeche mode. ostatní sa tiež osmelia a vytiahnú skautské flanelky, gotické tričká, či heavy-metalové mikiny. diverzita vám prospeje.

startupisti:

  • zvážte nevyhnutnosť každej zmeny, pred tým, ako ju spravíte. nie každá zmena prinesie úžitok, ale každá zmena znamená riziko.
  • vážte si svojich ľudí a nie, bez nich by ste neboli tam, kde ste! skúste si urdžať talentovaných ľudí a uvedomte si, koľko vás stojí vysoká fluktuácia.
  • študujte best-practices veľkých hráčov. občas sa zabúda, že IT je vlastne štyridsať rokov staré odvetvie, kde už bolo všeličo vymyslené a overené. nemusíte vždy znovu vymýšľať koleso.
  • skúste občas zamestnať korporátnika a využiť výhody onoho sveta.. sú funkcie ako office manažér, sekuriťák, personalista, či účtovník (nie controlling!), kde sa oplatí mať skúseného suchára, čo bude ctiť predpisy a procesné postupy. neviem ale čo mu poviete, keď si bude pýtať vianočné odmeny, alebo óčeerku. veď ako vždy, zaimprovizujte.

zatiaľ to na slovensku ale veru nevyzerá na veľa svadieb, svet startupu a korporácií mi tu príde pramálo prepojený. zaujímavý pokus o fyzické zblíženie som navštívil v krakowe – dinosaurus deutsche telekom tam v starej továrni postavil krásny inkubačný coworking – hub:raum. nemohol by slovak telekom zachrániť ľudí z cvernovky? ani nevie, ako by mu to prospelo.

učte sa od seba holúbky! zase úplne prví nebudete, tu v spoločenskej rubrike môžem poklebetiť z prvej ruky o prvých verejných zásnubách v bratislave:

  • tatra banka robí agilný inhouse vývoj appiek. ľudia, čo tam stavajú dynamické devops tímy sú pritom prešedivelí korporátnici.
  • pixel federation s takmer 200 zamestnancami je už v podstate veľký moloch a sedí v nekarmickom digital parku spolu s kostnatými korporáciami. ale drží si úžasnú energiu a dynamiku startupu a stále má free ovocie a etiópsku kávu!

jo a pred tým ako sa prvý krát zamknete spolu do izby, nezabudnite si nasadiť cloud.

love-heart-clouds-blue-sk

11 thoughts on “príbeh zakázanej lásky..

  1. Ahoj Miro, pekne napisane. Urcite existuje vela malych prienikov, ktore stoja za popremyslanie. Ja som tiez stravil vela casu v korporaciach a dnes zistujem, ze som pre mensie firmy velmi zaujimavy, pretoze som sa od vsetkych korporatnych nevyhod uplne odstrihol, ale tie dobre veci viem rychlo a efektivne implementovat kdekolvek. Cele je to vzdy len o ludoch. A v korporaciach je to hlavne o tych sefoch, a myslim tym CEO, nie senior manazerov. Bez otvorenej hlavy vo vedeni (samozrejme s plnou podporou akcionarov) nema ziadny “board-1” ani najmensiu sancu. Dobry priklad inovatora je John Legere (TMUS), ale to je len jedna z obrovskych a sympatickych vynimiek. Bez toho to je cele odsudene len na platonicku lasku bez vyvrcholenia 🙂 A povedzme si otvorene, aj ten Gartner so skoro 8 tisic zamestnancami je vlastne uz jedna z tisicok korporacii, takze urcite vie o tom svoje..

    1. Ahoj Vilo, dakujem za komentar, uplne suhlasim a len dodam, ze som aj presne na Teba myslel, ked som to pisal, lebo mi symbolizujes tu zriedkavu kombinaciu oboch svetov..

  2. Dik – za spomenutie. Mame kopec svojich problemov ale tvoje PFP (projektove financne planovanie) sme nemenil 🙂

  3. Podla mna dolezitejsie ako sposob vyvoja je zlozenie timu. A najdolezitejsou osobou je podla mna clovek, co to vedie. Pokial to je neschopny babrak, tak je lepsie pouzit korporatny sposob s pravidlami. Cim schopnejsi clovek vo vedeni timu, tym je mozne mat agilnejsie prostredie. Samozrejme pisem o projektoch, ktore by mali skoncit uspesne. Bohuzial aktualne pracujem v time, kde sa snazia pouzit agilne techniky a kedze si niekde precitali, ze ked sa pracuje agilne, tak je nutne pouzit Trello, Slack a podobne, tak to aj tak vyzera. Nikto nie je schopny povedat, co je hotove, pripadne na kolko je to hotove.

  4. “sú funkcie ako office manažér, sekuriťák, personalista, či účtovník (nie controlling!), kde sa oplatí mať skúseného suchára” 🙂 🙂 🙂 Top comment!

  5. Zažil som oboje, makal som aj vo veľkej korporácii, v malých firmách a aj som riadil rozbiehajúcu sa firmu. Všade je čo zlepšovať, ale čo ma naozaj udivuje je neuveriteľná skostnatenosť ľudí. Málokto chce počúvať rady, nápady zlepšenia, málokto si praje zmeny.
    V korporácii si človek vypočuje “teraz nie, nie sú na to podmienky, vyčkaj, buď trpezlivý”,
    v malej firme zase “niekto nám tu zavádza nepodstatné procesy, ako keby sme nevedeli sami najlepšie čo máme robiť”.
    Takže súhlas s názorom, že je to o ľuďoch.
    Ja osobne sa rád učím všade a od všetkých a v mnohých ľuďoch vnímam obrovské bohatstvo.
    Zo všetkého si treba zobrať to dobré.

    1. dobry pohlad, ale ja to po rokoch beriem tak, ze ludia su ako kamene v rieke, velmi ich nezmenis, obcas musis obtiect, treba sa asi naucit robit s tym, co mas

Comments are closed.